Apple Event October 2012: Gomila novih uređaja

ipad_mini_event

Novi Apple event, od starta najavljivan kao “iPad mini event”, donio je korisnicima Apple uređaja čitavu gomilu novih “igračaka”. Otprilike se znalo koji će uređaji biti predstavjeni, ali je Apple ipak uspio da prisutne, kao i sve one koji su ovaj događaj pratili online, ponovo iznenadi i oduševi onim što su predstavili.

 

Samo dvije nedelje nakon što je prodat 100 milioniti iPad, Apple nije gubio vrijeme već je objavio potpuno novu verziju najpopularnijeg tablet uređaja na svijetu. 

Predstavljen je iPad mini, uređaj koji ne predstavlja samo smanjenu verziju iPada, već potpuno jedinstven uređaj, sa karakterističnim dizajnom, zasnovanom na aluminijumskom kućištu. Uređaj je lagan i vrlo tanak, tako da se sa lakoćom može držati u jednoj ruci.
Ekran je veličine 7.9 inča i podržava rezoluciju od 1024×768 pixela, rezoluciju koju ima i iPad 2. Tanak je samo 7.2 mm i dolazi u standardnoj bijeloj i crnoj varijanti.
Od hardverskih karakteristika uređaja, tu su A5 dual-core čip, HD kamera sa prednje strane i kamera od 5 MP na zadnjoj strani, duplo brži wireless, kao i Lightning konektor, dok baterija može da izdrži i do 10 sati korišćenja.
Cijena ov og uređaja će se kretati od 329$ za WiFi verziju sa 16 GB prostora, dok će za WiFi i 3G/4G verziju cijena ići i do 659$. Interesantno je da iPad 2 i dalje ostaje u ponudi Apple tablet uređaja.

 

Osim iPad mini uređaja, Apple je predstavio i “refresh-ovani” novi iPad, četvrte generacije. Samo šest mjeseci otkad je izašla “trojka”, predstavljen je novi, moćniji iPad sa A6X procesorom, duplo boljih performansi nego njegov prethdonik. Poboljšana je i FaceTime HD kamera.
Novi iPad ima i novi Lightning konektor, kao i nedavno objavljeni iPhone 5, kao i Retina ekran.

 

Apple je predstavio i novu generaciju svog desktop rešenja, popularni iMac. Ovaj napredni desktop računar, nije doživio neke značajnije izmjene u dizajnu, ali ono što je izazvalo oduševljenje kod svih je to da je novi model čak 80% tanji od prethodne generacije.
Na ivicama, novi iMac je tanak samo 5 mm, a da bi to postigao, Apple je iz uređaja izbacio optički drive, što vjerovatno najavljuje podršku za eksterne optičke Apple uređaje, koji su do sada bili rezervisani isključivo za MacBook Air računare.
Ekran je kod novog iMaca integrisan u samo staklo, kao što je slučaj sa ekranima na iPhoneu i MacBook Pro verziji sa Retina ekranom, što je dodatno doprinjelo smanjenju debljine računara.
Novi iMac nije dobio Retina ekran, kako su mnogi očekivali, tako da je rezolucija i ralje ostala na 2560×1440 kod verzije od 27 inča i 1920×1080 na uređajima od 21 inč.

 

Procesori su i dalje Intel i5 i i7, a što se tiče memorijskih kapaciteta, novi iMac dolazi u varijantama od 768 GB flash diskova ili 3TB standardnog hard diska. Tu su i 4 USB 3.0 porta, kao i dva Tanderbolt porta, dok je FireWire port uklonjen.
Uz iMac, Apple je predstavio i Fusion Drive, kombinaciju 128GB flash diska i 1 TB ili 3TB hard diska, pri čemu se operativni sistem i aplikacije nalaze na flash disku, dok hard disk služi za smještanje podataka i drugih djelova file sistema kojima se rjeđe pristupa, sve u cilju poboljšanja performansi samog računara.

 

Kao što se i očekivalo, Apple je predstavio i 13 inčnu cerziju MacBook Pro laptopa sa Retina ekranom. Vrlo tanak i lagan, ovaj verzija MacBook Pro uređaja predstavlja najlakši laptop koji je Apple predstavio na tržištu.
Ova verzija ima iste portove kao i model od 15 inča. Rezolucija je fantastičnih 2560×1600, što je značajno veća rezolucija u odnosu na sve konkurentske laptopove u ovoj kategoriji.
Kao i kod 15 inčne verzije, tu je 720p FaceTime HD kamera i stereo mikrofon. Uređaj dolazi sa flash diskom kapaciteta do 768GB, i5 ili i7 procesorom, 8 GB RAM memorije, baterija mu traje do 7 sati.
U razmaku od samo mjesec dana Apple je ponudio svojim korisnicima čitavu lepezu novih uređaja, prepunih najnovijih tehničkih dostignuća, nastavljajući i dalje tradiciju kompanije da postavlja nove standarde u sferi komunikacionih uređaja i računarskih platformi.

 


Možete ostaviti komentar, ili trackback sa vašeg sajta.