Aplikacija: Google Maps

google_maps

Google maps se ponovo vraćaju na iOS platformu. Nakon prilično nepromišljenog poteza i uklanjanja Google mapa iz iOS-a 6, Apple je pokušao da korisnicima ponudi vlastitu verziju mapa, koja je uključivala i turn-by-turn navigaciju, podržanu od strane Siri aplikacije. Međutim, čak ni najzagriženiji Apple fanovi nisu bili ni malo zadovoljni kvalitetom Apple mapa.

Prilično neprecizne, bagovite i bez stotina hiljada landmark-ova koje su Google mape posjedovale, Apple mape su definitivno predstalvjalo korak nazad. Ipak, da sve ne bi bilo tako crno, Google je bio dovoljno “dobar” i napravio vlastitu aplikaciju za iOS uređaje, koja Google mape vraća na velika vrata u vaš iPhone. 

Koliko su Apple korisnici željno iščekivali ovu aplikaciju, govori i podatak da je za samo dva dana, aplikacija doživjela 10 miliona downloada i popela se na prvo mjesto po popularnosti na iTunes listama.

Nove Google mape izgledaju drugačije i svježije nego one na koje smo navikli prije iOS-a 6. Ono što se odmah da zapaziti je veliki prostor za pretragu, a u okviru njega nalazi se i funkcija kojom možete prilagoditi podešavanja vašeg Google naloga, kada su mape u pitanju, kao i podatke o vašoj adresi stanovanja i adresi radnog mjesta, ukoliko ste zaposleni.

Ostatak ekrana je predviđen za mape i navigaciju, tako da je  traženi sadržaj vrlo pregledan. Pokreti za uvećanje i umanjenje mape su i dalje ostali isti.

Pretraga je vrlo lijepo napravljena, i zahvaljujući bogatoj bazi landmarka, koju Google posjeduje, čak i na našim prostorima ćete lako naći tražena mjesta. Aplikacija vam nudi i mogućnost navigacije od vaše trenutne lokacije, do traženog mjesta. Pri tome možete birati da li želite do destinacije da prošetate, vozite se gradskim prevozom ili ćete ipak poći automobilom.

Osim opcije za gradski prevoz, koja, bar u Crnoj Gori, nije podržana, druge dvije opcije vam nude prilično jasna objašnjenja, čak i nekoliko različitih ponuđenih ruta, sa vremenom koje vam je potrebno da stignete na destinaciju.

Kada odaberete rutu, aplikacija vam nudi i turn-by-turn navigaciju do vašeg odredišta, tako da ne postoji mogućnost da zalutate, što je često bio problem sa onima koji su koristili Apple Maps aplikaciju. Klikom na dugme sa tri vertikalne tačke, dobijate panel sa menijem za prikaz gustine saobraćaja, šemu gradskog prevoza, uključenje satelitskoih snimaka lokacije, kao i link na Google Earth aplikaciju.

Naravno, prve dvije opcije, kod nas u Crnoj Gori ne daju nikakve informacije, jer Google ne raspolaže podacima o gustini saobraćaja i gradskom prevozu na teritoriji Crne Gore.

Sve u svemu, vrlo lijepa vijest za sve korisnike Apple iOS uređaja, jer se od uklanjanja Google mapa iz iOS-a 6, definitivno javila potreba za kvalitetnom aplikacijom koja će zamjeniti Apple-ovu aplikaciju Maps. Srećom, pa je to ponovo ista aplikacija u novom, Google pakovanju.

U trenutku pisanja ovog članka, aplikacija nije bila dostupna na Hrvatkom App Store-u, tako da smo je instalirali koristeći USA App Store. Ukoliko želite da ovu aplikaciju odmah instalirate, onda kreirajte nalog na USA App Store i uživajte u novim Google mapama, ili sačekajte da se aplikacija pojavi i na HR App Store, što će, sigurno. biti ubrzo.

Google Maps

Cijena: besplatna
Datum objavljivanja: 13.12.2012.
Verzja: 1.0
Veličina: 6.7MB
Kategorija: Navigacione aplikacije
Zahtijeva: iPhone, iPod Touch i iPad. iOS 5.1 i kasnije verzije. Aplikacija je optimizovana za iPhone 5.

iTunes link:  https://itunes.apple.com/us/app/google-maps/id585027354?mt=8

 


Možete ostaviti komentar, ili trackback sa vašeg sajta.