Šta nam se svidjelo kod iOS 7

ios7

Nakon prevladavanja prvog utiska i osjećaja kao da imamo potpuno novi telefon u rukama, i inicijalnog oduševljenja, nastupio je, podrazumjevani, dugotrajni period čačkanja. Ispitivali smo unapređenja postojećih opcija, i otkrivali neke nove koje su ekskluzivni dio novog iOS-a.

Možda nismo uspjeli da ih pronađemo baš sve, pošto još nismo došli u posjed novog 5S modela, tako da ćemo vam ovdje predstaviti neke koje su se nama najviše dopale. Vjerovatno ste ih i sami do sad otkrili, a, ako niste, još bolje, nećete morati da “lutate”.

 1. Spotlight

Pretraga na iPhoneu nikad nije bila lakša. Jednostavno povučete prstom po ekranu, odozgo prema dolje i pretraga je tu. Pretraživati možete gotovo sve što imate na telefonu. Od kontakata, preko aplikacija, pa sve do mailova i iMessage ili SMS poruka. Rezultati pretrage su vrlo lijepo kategorisani i pregledni, tako da je novi Spotlight pun pogodak.

2. FaceTime audio

FaceTime je poznat od ranije  i omogućavao je video pozive ka drugim korisnicima iPhone uređaja. Međutim, od sada možete da koristite ovaj servis samo u audio formatu, što je vrlo korisno ukoliko ste unekoj od situacija kada nije baš poželjno da vas neko gleda, a želite da iskoristite prednosti besplatnog poziva ka nekome.

3. Dizajn

Dizajn novog iOS-a nam se jako dopao. Minimalizam, sa dosta ukusa, pravilnih i oštrih linija, uz flat izgled, čini da sve izgleda kao da lebdi na par milimetara iznad ekrana. Sve je oslobođeno pretjeranog šarenila, tako da je iOS mnogo dobio na eleganciji.

4. Noviteti kod kamere

Ubacivanje filtera koje možete odmah primjeniti na fotografije, kao i Square format, pogodan za instant objavljivanje fotografija na Instagram, vrlo su korisne opcije za sve one koji vole da iPhone koriste kao sredstvo izražavanja svojih fotografskih vještina. Pomoću filtera možete učiniti da vaše slike dobiju potpuno drugačiji “šmek”, a nećete morati da se brinete kako će fotografija da izgleda na Instagramu, kada je crop-ujete.

5. Detaljno podešavanje privatnosti

iOS 7 vam omogućava da sami odredite koje aplikacije imaju pravo pristupa vašim podacima, kao i djelovima samog ardvera. Tako možete da odredite aplikacije koje smiju da pristupe vašem imeniku, fotografijama pa čak i samom mikrofonu.

6.  Aktivne ikonice

Sigurno ste primjetili i na prethodnim verzijama iOS-a da se datum na ikonici Calendar aplikacije mijenja sa danima koji prolaze. Sada obratite pažnju na ikonicu za Clock i vidjećete kako se i kazaljke pomjeraju. Vrlo simpatično i efektno.

7. Prilagođavanje interface-a pozadini

Možda vam je promaklo da primjetite kako se korisnički interface, a naročito njegove boje i font, prilagođavaju dominantnim bojama pozadine koju ste postavili na vaš uređaj. Na ovaj način se obezbjeđuje da sadržaj bude pregledan i čitak, bez obzira na to kakvu ste pozadinu postavili i kakav je intenzitet njenih boja.

8. Neograničeni folderi za aplikacije

Kako ste do sada bili ograničeni sa brojem aplikacija koje možete grupisati u foldere, to je uzrokovalo da imate gomile foldera sa nekoliko aplikacija, koji su vas samo zbunjivali. Kod iOS 7 možete da stavite koliko hoćete (nemojte pretjerivati) aplikacija u folder, koji zatim moćete da skrolujete, kako bi došli do tražene aplkacije.

9. Control Center

Ne morate više da ulazite u Settings da bi isključili ili uključili Bluetooth, wireless i druge opcije koje često koristite. Sada je dovoljno samo pomjeriti prst po ekranu odozdo prema nagore i Control Center je tu. Ima čak i Flashlight.

10. Multitasking

Multitasking je podignut na još veći nivo sa iOS 7 operativnim sistemom. Aplikacije se mogu aktivno osvježavati dok rade u pozadini, a princip deaktiviranja aplikacije se svodi da je samo prstom gurnete nagore i ona prestaje da bude aktivna. Čak ih možete gasiti i više odjednom, uz malo vještije baratanje prstima.

11. Foto kolekcije

Sada na iPhone-u imate prave foto kolekcije, koje organizuju vaše fotografije u grupe po različitim kriterijumima. Bilo da su to geografske lokacije gdje ste napravili fotografije, bilo da su vremenski periodi, koji se mogu proširiti i na godišnji interval, kada dobijete jedan čitav mozaik vaših fotografija, koji izgleda vrlo impresivno.

12. Air Drop

Sada lako možete da razmjenjujete fotografije i druge fajlove sa drugim vlasnicima iUređaja. Dovoljno je da se nađete u njihovoj blizini i uz pomoć ove opcije, fajlovi će za sekundu preći sa uređaja na uređaj.

 

 


You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.