iOS 7 vam prosto “jede” bateriju?

ios7

Nova verzija iOS operativnog sistema za Apple mobilne uređaje, pored potpuno redizajniranog korisničkog interfejsa, gomile novih opcija, poboljšanja postojećih mogućnosti, donijela je potpuno novo iskustvo u korišćenju vašeg iUređaja.

Međutim, osim lijepih stvari, novi iOS nam je donio i neke probleme koji mogu značajno da pokvare veoma pozitivan utisak koji je ostavio kod nas. Jedna od tih stvari je nevjerovatan skok u brzini trošenja baterije.

Do sad ste navikli da, sa nekim normalnim korišćenjem vašeg iPhonea, baterija može da vam izdrži jedan dan, bez dodatnog punjenja. Sa novim iOS 7, teško da ćete moći igdje da mrdnete bez punjača.
Da bi što više smanjili potrošnju baterije, evo nekoliko savjeta kako da joj produžite trajanje.

1. Isključite efekat paralakse

Pseudo 3D pozadina izgleda dobro i super je za pohvaliti se pred drugovima i Android korisnicima, ali je cijena brzo trošenje baterije.
Ovu opciju možete isključiti tako što ćete poći u Settings->General->Accessibility, pronađite opciju Reduce Motion i isključite je.

2. Bluetooth i AirDrop

AirDrop je cool opcija za razmjenu fajlova, ali ako niste u blizini prijatelja koji imaju iPhone, isključite ovu opciju tako što ćete aktivirati Control Center pokretom prsta po ekranu odozdo prema gore i isključiti Bluetooth opciju.

3. Automatsko traženje Wireless mreža

Nema potrebe da vaš iPhone konstantno traži nove WiFi mreže, pogotovo ako ste negdje u prirodi ili van urbanih područja. Takođe nije pametno konektovati se na kojekakve nesigurne mreže. Zbog toga, isključite ovu opciju, a to će značajno doprinijeti produžetku trajanja vaše baterije.
Opciju isključujete tako što pođete u Settings->WiFi i isključite opciju Ask to Join Networks. Na ovaj način, nećete spriječiti iPhone da se konektuje na odranije poznate mreže, ali neće detektovti nove, sve dok mu vi to ne zadate.

4. Isključite pristup lokacijskim servisima za neke aplikacije

Ne trebaju baš sve vaše aplikacije da koriste lokacijske servise. Korišćenje ovog servisa od strane aplikacija značajno skraćuje dužinu trajanja vaše baterije, tako da obavezno uradite ovaj korak.
Pođite u Settings->Privacy->Location Services i tu jednostavno isključite ovu opciju za aplikacije kojima nije neophodna.

5. Isključite osvježavanje rada aplikacija u pozadini

Ova opcija onemogućava da operativni sistem vodi računa o aplikacijama koje su, kao rezultat multitaskinga ostale da rade u pozadini. Ovu opciju možete u potpunosti isključiti i li je ograničiti samo na one aplikacije za koje smatrate da je potrebno da imaju ovu opciju aktiviranu.
Podešavanje se vrši na putanji Settings->General->Background App Refresh

6. Isključite automatski update aplikacija

Ova mogućnost je vrlo korisna, i nije loše kad ne morate da brinete da li su vam aplikacije updateovane na nove verzije, ali vam je vjerovatno bitnije da imate dovoljno baterije na telefonu nego najnovija verzija Doodle Jumpa.
Zato, pođite u Settings->iTunes & App Store i tu pronađite dio podešavanja pod nazivom Automatic Downloads i isključite opcije za Updates. Aplikacije uvijek možete updateovati ručno, kao i do sad.

7. Podešavanje osvjetljenja ekrana

Manji intenzitet osvjetljenja, automatski znači manje trošenja struje a samim tim i produžava trajanje baterije.
Odabirom opcija Settings->Wallpapers & Brightness, možete podesiti intenzitet osvjetljenja na najnižu moguću mjeru koja vam neće smetati pri korišćenju uređaja. Takođe, u okviru istog ekrana, isključite opciju Auto-Brightness.

8. Ograničite sistem notifikacija samo na potrebne aplikacije

Ne treba vam baš da vas svaka aplikacija obavještava o svojim aktivnostima. Ograničite ovu mogućnost samo na aplikacije čije vas informacija zanimaju. To ćete postići podešavanjem opcija na putanji Settings->Notification Center. U okviru ovih podešavanja, pronađite dio opcija pod nazivom Include i tu podesite notifikacije aplikacijama koje su vam bitne.

9. Podešavanje mail klijenta

Ukoliko vam mail nije od “životne” važnosti, a pogotovo ako imate više mail naloga na telefonu, onda je dobro podesiti mail klijent da kupi poštu, umjesto da mu je servira mail server. Na ovaj način se smanjuje pozadinska aktivnost mail aplikacije, a samim tim i potrošnja baterije.
Ovo podešavanje vršite na putanji Settings->Mail,Contacts,Calendars. Tu pronađite opciju pod nazivom Fetch New Data, u okviru nje isključite opciju push i u dalje podesite mail naloge na Fetch interval od 15 minuta.
Ovim postižete da telefon svakih 15 minuta provjerava ima li nove pošte, umjesto što je konstantno očekuje da bude ipoiručena od strane servera.

10. Siri

Ukoliko vam Siri nije toliko bitna, ili ne razumije dobro vaš engleski, onda nije loše isključiti je. Idite na Settings->General->Siri i tu je možete isključiti potpuno. Ukoliko ne kožete bez Siri, onda bar isključite opciju Raise to Speak.

11. LTE (4G)

Pošto u našim krajevima, od strane mobilnih operatera, još uvijek nije podržan LTE standard za prenos podataka, ova opcija vam je potpuno suvišna. Šta više, može vam praviti velike probleme pri funkcionisanju telefona, što se odražava čestim gubljenjem GSM signala.
Podršku za LTE isključujete odlaskom u Settings->Cellular i tu isključite opciju Enable LTE.
(UPDATE: Za svaki slučaj, provjerite sa vašim mobilnim operaterom da li je LTE (4G) standard podržan sa njihove strane, prije nego što isključite ovu opciju. Dobili smo informacije da određeni mobiloni operateri podržavaju LTE, što bi značilo da iskljkučenjem ove opcije nećete moći da iskoristite puni potencijal vašeg telefona, bar kada je data saobraćaj u pitanju)

 

 


Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.